Pak Choi - čínské zelí

Když jsem poprvé zavítal na vietnamský trh a naprosto nechápavě koukal na veškeré ty bylinky a zeleninu, kterou trh nabízí, nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že se jednou budu celý týden dychtivě těšit na to, abych si tyto asijské bylinky koupil a to hlavně tzv. čínské zelí zvané Pak Choi.

Jakmile chodíte týden co týden na vietnamský trh a vietnamský trhovec si na vás po nějakém tom roce zvykne, začne vám dokonce doporučovat jednotlivé byliny, traviny, zeleninu, maso atd. sám. Dokonce vám ke všemu řekne i nějaký malý recept, který si lehce zapamatujete. Takto začala i má cesta k tomuto velmi neobvyklému zelí - Pak Choi.

Ano, tento název byl pro mne stejně divný, jako je nyní pro vás a dokonce jsem si ho dlouho nemohl ani zapamatovat, ale nakonec jsem si na Pak Choi vybudoval regulérní závislost a každý týden jezdím na vietnamskou tržnici Little Hanoi na kraji Ostravy.

Pak Choi je velmi nutričně výživný, má neuvěřitelně velké množství vitamínu A a také vitamínu C. Nedávno se dokonce zjistilo, že jeho pravidelné pojídání je v nějaké míře antikarcinogenní, což je velmi příjemné zjištění.

A zde je velmi jednoduchý nebo spíše základní recept pro to, abyste se od něho pak lehce odpíchnuli a pokračovali dál.

Vietnamský Pak Choi (wok příprava)

Doba přípravy: 15min

Celková doba vaření: 5min

jeden svazek Pak Choi (povětšinou bývají spojeny gumičkou a obsahuji zhruba tak 5 jednotlivých svazků)

2 lžíce rybí omáčky (já nejčastěji používám Squid brand)

1 stroužek česneku, zbavený klíčku a nasekaný na plátky

1 asijský zázvor – galangal/nebo klasický český zázvor

1 chilli paprička

1 lžička citrónové trávy - na jemno nakrájena

kokosové máslo/přepuštěné máslo

Pak Choi naložte do ledové vody a nechte ho trochu odpočinout, aby zkřehl a zároveň se promyl.

Mezitím si připravte Mise en Place – nasekejte česnek, zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky, chilli nasekejte.

Na pánvi, případně woku, rozpalte kokosový olej a vhoďte do něho česnek, zázvor a chilli, aby se olej provoněl. Pak Choi sceďte

usekněte ústí a oddělte listy od stonku, přidejte stonky na pánev a promíchejte.

Po půl minutě přidejte rybí omáčku, promíchejte, přiklopte pokličku a nechte tak 2 minuty dusit. Následně pokličku odklopte a vložte listy, poté nechte ještě tak půl minuty prohřát.

Pak Choi je na přípravu velmi jednoduchý a kombinace s rybí omáčkou je naprosto úžasná záležitost.

PS: Pak Choi roste v Asii celoročně, takže se vám v podstatě nemůže stát, že přijde abstinenční příznak v podobě jeho nedostatku. (o:

PS: Je možné, že se setkáte i s jinými názvy jako Bok Choy nebo Chinese Cabbage.

Dnešní píseň mi tak nějak ladí s podzimem a s cestami, které mne teď čekají. Isbells - Reunite

Zasílat novinky

© 2015 by Nikos Kuluris