top of page

Fermentovaná Tibi limonáda

Myslím, že po kvásku, žitných chlebech, kozích sýrech a bio-masech, se do Česka žene nová mánie zvaná tibi krystaly.

Slovo tibi (tibicos), neboli zrna vodního kefíru, jsem četl již několik let zpět v kulinářských knihách, ale přesto to pro mne bylo jedno velké abstraktum.

Uplynulo mnoho let a tibi si ke mně našlo cestu, a to při návštěvě Esky.

V tu chvíli jsem si řekl, sakra, to slovo přeci znám, co to vlastně znamenalo, o čem to bylo? Tak to už v gastronomii bývá a kor, když čtete zahraniční publikace, které jsou přeci jen o pár kroků napřed před tím, co se děje v Česku. Něco čtete v knihách a pak se s tím za pár let potkáte, jenže už si nepamatujete, o čem přesně to bylo.

A co že to jsou tibi krystaly? Jsou to v podstatě bakterie, které se živí cukrem, který přeměňují na kyselinu mléčnou, alkohol (ethanol) a plyn oxidu uhličitého, který okysličuje tekutinu. Běžný postup při přípravě limonády je fermentace v podobě přeměny cukru po dobu 24-48 hodin. Běžné recepty se skládají jen ze sušených plodů, cukru a tibi krystalků.

Tak nebo tak, opět mě to přijmulo se o tibi krystaly zajímat znovu. Takže jsem se najednou ocitl za pultem v již zmiňované Esce, kde mi barman vysvětlil kompletní technologii i udržování tibi krystalů. Jednu z posledních vět co zmínil, byla ta, že se krystaly rozmnožují hrozně rychle a za chvíli nebudu vědět, co s nimi, a tak je budu dříve či později rozdávat svým přátelům, ti zase svým a takhle se to bude pěkně rozmnožovat. Proto jsme se v Ostravě rozhodli udělat v nejbližších měsících sběrné místo (hned jak se nám krystalky pořádně namnoží), a sice v mé oblíbené Ostravance u Černého stromu, kde budou tibi limonádu v létě také servírovat svým zákazníkům.

Takže, kde krystaly získáte? V Praze vám velice ochotně Tibi krystaly dají v již zmiňované restauraci Eska, jelikož jich mají opravdu hodně. A v Ostravě to v nejbližších měsících (hned poté co jich dostatečně rozmnožíme) bude v Ostravance u Černého stromu.

Tibi limonáda

Doba přípravy: 5min

Celková doba přípravy: 2 dny

1 litr filtrované vody (nesmí se použít chlórovaná voda)

30gr hnědého cukru

30gr sušených plodů (použil jsem šípky)

50gr tibi krystalů

Ještě než začneme, musím zmínit, že příprava fermentované tibi limonády má 2 velmi důležitá pravidla. Zaprvé v žádném případě nesmíte použít nic kovového a zadruhé nesmíte použít chlorovanou vodu. Já použil Pí vodu, kterou mi vozí můj „vodař“ (o: a musím říct, že tato voda má skutečně náboj. Navíc, když si na ní zvyknete, přestane vám jiná voda chutnat. Co se týče kovových věcí, to není až takový problém. Dá se koupit dóza na louhování, kde lehce louhujete po dobu fermentace sušené plody. K tomu dokoupíte plastové sítko, plastový trychtýř a láhev s plastovou či korkovou zátkou.

Postup:

Nejprve si vše řádně odvažte, jelikož gramáž je zde velice důležitá.

Veškeré ingredience naskládáte do louhovacího džbánu. Sušené ovoce (v mém případě jsem použil sušené šípky)

a pak do zásobníku na louhování (pokud máte).

Vše pořádně utěsníte a necháte fermentovat v pokojové teplotě po dobu 48 hodin. Po 2 dnech vše scedíte, krystalky promyjete v nechlorované vodě a dáte do uzavíratelné plastové dózy spolu s trochou cukru, který je bude udržovat při životě. Scezenou limonádu uzavřete a necháte jeden den v lednici.

PS: Pokud budete fermentovat v otevřené dóze, veškerý oxid uhličitý vyprchá, a tak limonáda nebude perlivá.

PS: Tibi limonády jsou úžasné přírodní probiotikum, tak se nedivte, pokud vás to třeba trošičku prožene. (o: Jistě si na to velice rychle zvyknete a budete naopak zdravotně profitovat z jeho blahodárných vlastností.

A dnes se s vámi podělím o nový objev, který jsem tentokrát neobjevil já, ale jedna čtenářka, za což ji moc děkuji. (o: Mystery Jets - Telomere

bottom of page