

Kouzina E.P.E.
Jedno z míst, kde se opravdu cítím jako doma, je Kréta. Je to dáno jednak faktem, že odsud pochází má rodina, ale také k tomu výrazně...


Krétská pec (Xylófourno)
Pokaždé, když navštívím mou milovanou Krétu, těším se na jídlo, která nám s radostí a láskou připravuje naše babička Katerina. Vždy si...


Jehněčí kebab
Jak už jsem zde několikrát zmínil, jím pouze maso, o kterém vím v podstatě téměř vše. Avšak je také jedno, o kterém vím opravdu úplně vše...


Colours of Ostrava - festivalové jídlo
Letní festivaly jsou v plném proudě a i já se vydal na jeden, pro nás Ostraváky velmi důležitý - Colours of Ostrava. Co si budeme...


Bamies s kvašenými citróny
Jako malý jsem viděl svého taťku, jak si na Krétě objednal jedno prapodivné jídlo, které připomínalo spíše jakési housenky než zeleninu,...


Fenomén grilované zeleniny
O grilování toho bylo napsáno a viděno již mnoho. O tom, jak správně grilovat a ošetřovat maso a ryby nebo o tom, jak správně udržovat...


Kouzlo rýžového pilafu
Je zvláštní, jak podřadnou hodnotu má v Česku rýže. Přitom si myslím, že je to po bramborách ta nejčastější příloha snad ke všemu. Jako...


Yamato - Japonsko v Praze
Když pominu italskou a „čínskou“ kuchyni, sushi je hned další typ jídla, který v Česku poměrně dost zdomácněl. Myslím, že mezi námi není...


Drip na led
Už jsem zde jednou psal o domácí přípravě ledové kávy – tzv. cold brew. A dnes vám přináším další alternativu a to takzvaný drip na led....


Imam Baldi aneb když Imam omdlel
Není snad jediné „řecké“ jídlo, které by nemělo tolik příběhů kolem vzniku svého jména jako je Imam Baldi. Toto jídlo mě doprovází od...